Susak za dvoje i Susak za posade

ponedjeljak, 27. studenoga 2023.

Proteklog vikenda svjedočili smo izvanrednoj regati Susak za dvoje i Susak za posade, uzbuđujućem događaju koji se odigrao usred zahtjevnih vremenskih uvjeta. Ruta, izvorno planirana od Ičića do otoka Suska i natrag, doživjela je odgodu od 26 sati zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, započevši se u subotu umjesto u petak.

Ciklona koja se premještala preko Sjevernog jadrana, jaki vjetrovi i nemirno more, prisilili su organizatore na odgodu starta za značajnih 26 sati, odluka je to koja je bila ključna za sigurnost sudionika. Kada je regata konačno startala, jedrila se na izmijenjenoj ruti oko otoka Unija, umjesto otoka Suska. Vjetar, uglavnom iz sjevernih smjerova, brzine od 25-30 čvorova, s izmjeranim udarima do 48 čvorova, postavljao je izazovan zadatak hrabrim jedriličarima.

Od prvotno prijavljenih 20 jedrilica, 15 hrabrih posada zaplovilo je valovima. Međutim, teški uvjeti potaknuli su sedam ekipa da odustanu usred puta, neki zbog oštećenja opreme, a neki zbog izazovnih uvjeta na moru. Preostalih osam jedrilica koje su izdržale do kraja, doživjele su avanturu koju će pamtiti cijeli život.

Unatoč velikim izazovima, ukupni pobjednik regate bila je jedrilica "DSK," kojom su upravljali  Niki Keser Petrović i Hrvoje Petrović, članovi domaćinskog kluba YC Croatia. U kategoriji posada, pobjeda je pripala jedrilici "Tara 1," kojom je upravljao iskusni olimpijac Marin Lovrović, koji su u cilj ušli 20-ak min nakon “DSK”. Po ORC obračunu jedrenog vremena, premjeru koji ujednačava različite tipove jedrilica, dvojac Dalibor Jurčić i Zoran Kalebić na jedrilici "Ariel" proslavili su pobjedu ispred DSK I Tamikaye.

Usprkos hladnoći, neočekivanim izazovima i teškim odlukama o odustajanju, natjecatelji su pokazali nepokolebljivu odlučnost i sportski duh. Zadovoljstvo i zajedništvo među jedriličarima bilo je opipljivo, naglašavajući otporni duh jedriličarske zajednice. Svaki sudionik, bez obzira na to je li prešao cilj ili se suočavao s elementima, pridonio je zajedničkom iskustvu osvajanja nepredvidive moći mora.

Dok se regata Susak približava kraju, sudionici odlaze s više od priča o izazovnim uvjetima. Odlaze s osjećajem postignuća, zajedništvom kovanom u vatri izazova i sjećanjima koja će odjekivati kroz cijeli život. Regata Susak za dvoje I posade, stoji kao svjedočanstvo o ustrajnosti i strasti jedriličara koji pronalaze trijumf usred izazova.

Yacht Club Croatia

Liburnijska cesta 7a, 51414 Ičići, jk.croatia.opatija@gmail.com, mob:+385 98 354 659

© 2023. All rights reserved.

Yacht Club Croatia

Liburnijska cesta 7a, 51414 Ičići, jk.croatia.opatija@gmail.com, mob:+385 98 354 659

© 2023. All rights reserved.

Yacht Club Croatia

Liburnijska cesta 7a, 51414 Ičići

jk.croatia.opatija@gmail.com

mob:+385 98 354 659

© 2023. All rights reserved.